Nederlandse Ambassade in Oslo, Noorwegen

De Ambassadeur

Ambassadeur Bea ten Tusscher bood op 5 september 2013 haar geloofsbrieven aan aan Koning Harald V van Noorwegen en is sindsdien officieel de Nederlandse vertegenwoordiger in Noorwegen. Op 3 oktober bood ze haar geloofsbrieven aan aan President Grimsson van IJsland en is sinds die datum ook officieel de Nederlandse vertegenwoordiger in IJsland.

Ze studeerde begin jaren tachtig Zweeds in Groningen en trad in 1985 in dienst bij het ministerie van Buitenlandse Zaken waar ze het diplomatenklasje volgde. Daarna werkte ze op de ambasades in Zimbabwe en Praag en op het ministerie in Den Haag.

In 2003 werd ze benoemd tot tijdelijk zaakgelastigde in Guatemala, een functie die in 2004 werd opgewaardeerd tot ambassadeur. Vervolgens werd ze benoemd tot ambassadeur in Bangladesh en daarna tot directeur mensenrechten, goed bestuur, gender en noodhulp in het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Totdat ze aantrad als ambassadeur in Noorwegen was ze tijdelijk zaakgelastigde in Cyprus, Azerbeidzjan en Hongarije.

Bea ten Tusscher is getrouwd met Rien van Wier met wie ze aan de rand van het prachtige Vigelandparken in Oslo woont.

Als u langsloopt of rijdt ziet u misschien wel de Nederlandse vlag wapperen en de Nederlandse leeuw op de voorgevel van het huis.  

“De tijd die Rien en ik nu in Noorwegen hebben doorgebracht was louter positief." licht ze toe. "De mensen die we hebben ontmoet zijn warm, open en professioneel. Ik begrijp nu waarom Nederland en Noorwegen in internationale fora als de VN en de NAVO vaak hetzelfde denken, en waarom Nederlanders zich hier zo snel thuis voelen. We hebben grotendeels dezelfde kijk op de maatschappij en de politiek en we houden van no nonsens, openheid en directheid. Met de komst van de nieuwe regering in Noorwegen, dit najaar, breekt een interessante periode aan voor het land. Net als in Nederland zijn hier veel discussies over de kosten van de welvaartsstaat, het pensioensysteem, gezondheidszorg, onderwijs, energie, klimaat en migratie. Ik herken veel van de argumenten en ben erg benieuwd hoe de Noren hiermee omgaan en welke oplossingen zij vinden voor deze kwesties."

"Ik vind het interessant te leren van zaken waarin Noorwegen voorloopt op Nederland, bijvoorbeeld als het gaat om deelneming van vrouwen in het arbeidsproces.. Als ambassadeur wil ik de uitstekende relatie die Nederland en Noorwegen al jarenlang met elkaar hebben nog verder verstevigen, zowel op politiek, economisch, energie als cultureel gebied. Uiteraard ben ik er ook voor de duizenden Nederlanders die de afgelopen decennia Noorwegen tot hun thuis hebben gemaakt, bijvoorbeeld als het gaat om het afgeven van reisdocumenten, informatie over wet-en regelgeving in Nederland, consulaire verklaringen, en hulp bij problemen. Om dit goed te kunnen doen, werk ik samen met een team van professionals op de ambassade. Mocht u vragen hebben, waarvan u het antwoord niet op deze website vindt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen” aldus Bea ten Tusscher.